24 martie 2016 - Invitatul ediției din această seară este Alexandru Balaș

Publicat: 24 Martie 2016
24-martie-2016---invitatul-editiei-din-aceasta-seara-este-alexandru-balas
trimite pe mailInvitatul ediției din această seară este Alexandru Balaș, profesor dr.în științe politice, directorul Centrului James Clark pentru Educație Internațională al Universității de Stat din New York (State University of New York, SUNY), din Cortland, Statele Unite. Este, de asemenea, și coordonatorul Programului de Studii Internaționale din cadrul aceleiași universități.

Alexandru Balaș este absolvent al Universității din București, Facultatea de Stiinte Politice (2004), absolvent a două masterate, unul la Universitatea Sabanci din Istanbul (2006), în analiza și rezolvarea conflictelor și cel de-al doilea în științe politice, la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign (2008) și doctor în științe politice (în 2011) al Universității Illinois din Urbana Champaign, specializarea Relații Internaționale și Politici Comparative.

Domeniile sale de expertiză acoperă politicile Uniunii Europene, operațiunile de mentinerea pacii, rezolvarea conflictelor, organizații internaționale si negocieri internationale.

Este autorul cărții ”Musulmanii în Europa. Rezolvarea Conflictelor Sociale de catre Uniunea Europeană”, apărută în anul 2008 la editura Lumen, a altor două cărti în domeniul rezolvarii conflictelor, Puzzle-ul Pacii (2016) la editura Universitatii Oxford si Operatiuni de Mentinere a Păcii (2015) la Polity Press, precum și al unor articole publicate în Journal of International Peacekeeping, Peace & Change, si Foreign Policy Magazine – Romania.

Alexandru Balas a primit de asemenea un număr de premii si finanțări pentru inovații pedagogice în cursurile universitare predate, pentru dezvoltarea unor cursuri despre Uniunea Europeana predate studenților americani, precum și pentru realizarea proiectelor de cercetare în parteneriat cu Universitatea Catolică din Leuven, Belgia.

Cum se vede situația din Europa, din Statele Unite, o țară trecută prin atentate și cu cateva decenii de experiență în lupta antiteroristă: se vede altfel? o înțeleg politicienii dar și experții americani, altfel? Ce ne scapă nouă, europenilor, ce se vede altfel sau poate mai bine din America? Care sunt cauzele acestui val de atacuri teroriste? Exista vreo strategie din partea organizatiilor teroriste in a folosi astfel de atacuri sinucigase? Ar avea Europa ceva de învățat (și aplicat) din experiența Statelor Unite? Există compatibilităţi între Statele Unite și Europa în ceea ce priveşte abordarea terorismului și soluţiile la această situație?

Pe larg despre toate acestea - astăzi, între 21.10 și 22.00, în direct, pe toate frecvențele Radio România Cultural dar si video on line prin Skype, pe www.radioromaniacultural.ro

Redactor Corina Negrea


Alte articole din aceeasi categorie:

Dincolo de granițe. Diaspora

14 aprilie 2016 - Invitatul ediţiei din această seară, este cercetător Mihai Radu

17 martie 2016 - Beatrice Mihaela Radu, invitata ediţiei de astăzi, este câștigătoarea titlului ”Studentul român al anului în Europa - nivel postuniversitar”

dincolo-de-granite-diaspora
14-aprilie-2016---invitatul-editiei-din-aceasta-seara-este-cercetator-mihai-radu
17-martie-2016---beatrice-mihaela-radu-invitata-editiei-de-astazi-este-castigatoarea-titlului-studentul-roman-al-anului-in-europa---nivel-postuniversitar

Adaugă un comentariu
Încarcă alta imagine

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza