ALINA ILEA

Publicat: 4 Iulie 2016
alina-ilea-14-iulie
trimite pe mail
Alina Ilea (n. 1973) este actriță la Teatrul Naţional Timişoara din anul 2000. A interpretat peste 30 de roluri pe scena naţionalului‚ foarte diferite ca gen şi abordare: de la Puck în Visul unei nopţi de vară de W. Shakespeare, Mașa în Trei Surori de Cehov, Regina Izabel în Edward după Christopher Marlowe, Renata în Îngerul de foc după Valeri Briusov la Helen în Parcul de Botho Strauss, Aziza în Piaţa Roosevelt de Dea Loher, Sonja în În vizită de Roland Schimmelpfennig, Alina în Interzis accesul animalelor de Rodrigo Garcia.

A lucrat cu regizori importanți ai scenei românești: Alexandru Dabija, Mihai Măniuțiu, Radu Afrim, Alexander Hausvater, Sanda Manu, Cătălina Buzoianu‚ Peter Kerek. De asemenea‚ a colaborat și cu regizori străini importanți: Rodrigo Garcia, Rahim Burhan, Gregory Hlady.

Are colaborări cu compania teatrală româno-franceză Compania 28‚ cu Opera Națională Timișoara‚ dar și cu teatrul independent Electric Theatre din Timișoara. În 2014, Alina Ilea a fost selectată în programul 10 pentru FILM în cadrul TIFF.

Cel mai recent rol în cinema este în lungmetrajul Selfie 69 (regia:Cristina Iacob, 2016). Tot în acest an joacă rolul Marianne în Scene dintr-o căsnicie de Ingmar Bergman, spectacol cu care regizorul Radu Jude a debutat în teatru.

Alina Ilea, alături de actorul Alexandru Papadopol şi regizorul Răzvan Georgescu, face parte din juriul celei de-a doua ediţii a competiţiei Ceau, Cinema!

Pentru talentul şi sensibilitatea sa, Radio România Cultural o declară pe Alina Ilea - OMUL ZILEI.

Alte articole din aceeasi categorie:

GABRIEL CROITORU

GEORGE VOLCEANOV

ILONA BREZOIANU

gabriel-croitoru
george-volceanov
ilona-brezoianu

Adaugă un comentariu
Încarcă alta imagine

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza