Altădată, pe 22 aprilie

Publicat: 17 Aprilie 2016
altadata-pe-22-aprilie
trimite pe mail

1885 – la Giurgiu, s-a născut Maria Teohari, prima femeie astronom din România care s-a remarcat îndeosebi în domeniul astronomiei, cercetând printre altele, petele solare şi Cometa Halley. A fost fiica medicului Christu şi a Alexandrei Teohari.

Clasele primare le-a urmat la Giurgiu iar pe cele liceale la Bucureşti (unde s-a mutat cu mama şi cele două surori ale sale, după moartea tatălui), la „Elena Doamna” şi Şcoala Centrală. Pasionată de desen şi literatură, Maria Teohari a optat în cele din urmă către Facultatea de Ştiinţe, mai concret a decis să se dedice studiului astronomiei. Având rezultate deosebite, a putut urma specializări la Observatoarele astronomice din Paris şi Nisa, unde a fost trimisă din iniţiativa profesorului de astronomie Nicolae Coculescu, întemeietorul Observatorului din Bucureşti. Aici a făcut observaţii asupra Soarelui, a planetelor mici şi asteroizilor.

* * *

Reîntoarsă în ţară, în anul 1914, Maria Teohari a fost angajată la Observatorul din Bucureşti, unde a publicat în Anuarul acestuia mai multe lucrări despre petele solare, protuberanţe şi tot felul de fenomene celeste, precum şi în Revista „Natura”, articole despre popularizarea acestui domeniu. Lipsa unui echipament adecvat de cercetare, a făcut ca în timp vederea Mariei Teohari să fie tot mai afectată. Drept urmare, cu părere de rău a fost pusă în situaţia de a renunţa la munca de cercetare, pe care a înlocuit-o cu cea de la catedră, păstrând totuşi unele contacte cu foştii ei colegi de la Observatorul astronomic, pentru care a devenit un adevărat mentor. Astfel,

Maria Teohari a predat cursuri de astronomie şi matematică, la Liceul „Domniţa Ileana”, discipline pentru care de altfel a publicat şi câteva manuale. În plus, cunoscătoare a mai multor limbi străine (germana, engleza şi franceza), ea a realizat chiar şi o serie de traduceri.

* * *

Maria Teohari a încetat din viaţă în anul 1975, la Bucureşti.

 

VASILESCU GABRIELA


Alte articole din aceeasi categorie:

Altădată, pe 8 septembrie

Altădată, pe 7 septembrie

Altădată, pe 6 septembrie

altadata-pe-8-septembrie
altadata-pe-7-septembrie
altadata-pe-6-septembrie

Adaugă un comentariu
Încarcă alta imagine

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza