Altădată, pe 27 iunie

Publicat: 20 Iunie 2016
altadata-pe-27-iunie
trimite pe mail

1943: A fost inaugurat, în Cișmigiu, ansamblul de statui „Rondul Roman", reprezentând busturile unor scriitori de seamă ai literaturii române.

Rotonda scriitorilor (cunoscută inițial sub denumirea de Rondul Roman) este un ansamblu monumental, care a fost inaugurat pe 27 iunie 1943 în Parcul Cișmigiu din București, în timpul mandatului primarului Bucureștiului Ion Rășcanu, din inițiativa ministrului educației naționale, Ion Petrovici.

Rondul roman este o platformă circulară creată după model englezesc, care poartă din 1943 numele de „Rotonda scriitorilor” (sau „Rondul scriitorilor”). Ansamblul constă dintr-o alee circulară cu raza de aproximativ 30 de metri; în mijloc, se află un rond de gazon al cărui centru e marcat de un vas ornamental de lut ce seamănă cu un chiup antic. Sunt așezate în jurul cercului 12 busturi de marmură la distanțe egale, pe postamente identice, paralelipipedice, de 2,40 metri înălțime tăiate în piatră de Muscel, reprezentând 12 scriitori și oameni de cultură români. Fiecare nume de scriitor e însoțit de numele sculptorului, inscripționat discret în lateralul busturilor:

Vasile Alecsandri - sculptor Theodor Burcă; Nicolae Bălcescu - sculptor Constantin Baraschi; Ion Luca Caragiale - sculptor Oscar Späthe; Ion Creangă - sculptor Ion Jiga; George Coșbuc - sculptor Ion Grigore Popovici; Mihai Eminescu - sculptor Ion Jalea; Bogdan Petriceicu Hasdeu - sculptor Mihai Onofrei; Ștefan Octavian Iosif - sculptor Cornel Medrea; Titu Maiorescu - sculptor Ion Dimitriu-Bârlad; Alexandru Odobescu - sculptorița Milița Petrașcu; Alexandru Vlahuță - sculptor Oscar Han; Duiliu Zamfirescu - sculptor Alexandru Călinescu.

La inaugurare, pe locul ocupat acum de Ion Creangă se afla bustul lui Octavian Goga, dăltuit de Ion Jalea. După 1944, prezența în spațiul public a unui bust al lui Goga devenise inoportună (Goga a fost prim-ministru între decembrie 1937 și februarie 1938), astfel că, după ce într-o noapte a fost mutilat cu ciocanul, bustul a fost înlăturat, soclul rămânând gol un bun număr de ani, până când, în deceniul 6, a fost instalat pe el bustul lui Ion Creangă.

Pe socluri este înscris numele celui reprezentat și anii între care a trăit. Mai toți scriitorii sunt înfățișați frontal și simetric, într-o manieră realist-convențională. O unică tentativă, nu foarte accentuată, de idealizare simbolică prezintă bustul lui Eminescu. Singurul care iese din tipic, este Caragiale, pe care Oscar Späthe l-a reprezentat purtând căciulă, cu capul întors spre stânga și cu privirea îndreptată în sus.


Alte articole din aceeasi categorie:

Altădată, pe 8 septembrie

Altădată, pe 7 septembrie

Altădată, pe 6 septembrie

altadata-pe-8-septembrie
altadata-pe-7-septembrie
altadata-pe-6-septembrie

Adaugă un comentariu
Încarcă alta imagine

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza