Altădată, pe 8 septembrie

Publicat: 8 Septembrie 2016
altadata-pe-8-septembrie
trimite pe mail

1830 – s-a născut în localitatea Maillane din sudul Franţei, Joseph-Etienne Frèdèric Mistral (lider al Renaşterii limbii provensale din secolul XIX, membru fondator al Societăţii literare „Fèlibridge” şi laureat al Premiului Nobel pentru literatură).

Studiile le-a urmat la Şcoala rurală de la Saint-Michel-de-Frigolet şi le-a încheiat la Colegiul Regal de Avignon. De perioada colegiului s-a legat şi prima încercare poetică a lui Frèdèric Mistral, când a început să scrie versuri în limba provensală (specifică provinciei Provence), pe care a îndrăgit-o foarte mult şi în care şi-a putut exprima cel mai bine trăirile sufleteşti. După obţinerea bacalaureatului, Mistral a compus într-o primă formă poemul „Secerişul” (realizat în patru cânturi), însă dorinţa tânărului de a deveni poet nu a prea fost luată în serios de tatăl său ce a decis că el trebuie să-şi continue învăţătura. Drept urmare Frèdèric Mistral s-a înscris la Universitatea din Aix-en-Provence, pe care a absolvit-o în 1851. Între timp, Mistral şi-a publicat singura poezie pe care a scris-o în limba franceză – „Odă” – închinată Republicii.

În 1854 Frèdèric Mistral, împreună cu alţi scriitori de limbă provensală, a înfiinţat Societatea literară „Le Fèlibridge” (ce avea ca scop păstrarea limbi provensale şi a obiceiurilor de pe aceste meleaguri), iar un an mai târziu el şi-a tradus poemul său „Minune” în limba franceză, la îndemnul lui Jean Reboul (poet-brutar, protector al primilor poeţi ai limbii provensale). Anul 1859 a marcat pentru Mistral apariţia primei ediţii „Mirèiro” (Minune), la Avignon, urmată de cea de-a doua ediţie publicată de această dată la Paris. Poemul (o emoţionantă poveste de dragoste dintre doi tineri) a fost deosebit de bine primit, el fiind apreciat în mod special atât de poetul şi omul politic Alphonse de Lamartine, cât şi de compozitorul Charles Gouno, care în 1864 a compus muzica la Opera „Mireille” (versiunea franceză a poemului „Minune”).

Societatea literară „Le Fèlibridge” a supravieţuit ca o asociaţie literară şi culturală, având o activitate destul de intensă, care în anul 1892 s-a concretizat în prezentarea către autorităţile franceze, a unei cereri de autonomie a provinciei Provence.

Pentru talentul literar, dar şi pentru toate eforturile sale pe parcursul vieţii în a restabili originalitatea limbii din Provence, Frèdèric Mistral a primit în 1904 Premiul Nobel pentru literatură. Motivaţia juriului a fost:„ca o recunoaştere a originalităţii lui pline de prospeţime şi a inspiraţiei adevărate a creaţiei lui poetice, care reflectă fidel priveliştea ţării sale şi sufletul autentic al poporului său, şi, de asemenea, ca o recunoaştere a activităţii lui semnificative ca filolog provensal.” Mistral a împărţit în acel an premiul cu dramaturgul de origine spaniolă, Josè Echegaray.

* * *

Frèdèric Mistral a încetat din viaţă pe 25 martie 1914, în satul natal, lăsând în urma sa nu doar o„nouă limbă” – după cum afirma Sully-Andre Peyre –ci„şi […] noi mijloace de a exprima lumea”.

 

VASILESCU GABRIELA


Alte articole din aceeasi categorie:

Altădată, pe 7 septembrie

Altădată, pe 6 septembrie

Altădată, pe 5 septembrie

altadata-pe-7-septembrie
altadata-pe-6-septembrie
altadata-pe-5-septembrie

Adaugă un comentariu
Încarcă alta imagine

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza