Cartea, ca obiect de lux

Publicat: 18 August 2015
cartea-ca-obiect-de-lux
trimite pe mail

Dintr-o veche obișnuință, în fiecare an mă duc să văd ce cărți au la stand editurile mici, cele aflate pe inelele de sus ale ciupercii de la Romexpo, în care vine lumea la Gaudeamus. Unele sînt edituri de nișă, care au clienții lor, altele supraviețuiesc după ce au avut și vremuri mai bune. Mai sînt și edituri la care nu apar decît cărțile proprietarului și ale prietenilor săi, unele cunoscute, și, în sfîrșit, edituri care scot cărți, de obicei traduceri și autori români de care n-a auzit nimeni, iar asta nu din cauză că ar fi debutanți.

Nu dau nume, fiindcă oricum n-ar ajuta la nimic, dar și pentru că știu de la unii dintre editorii păguboși că scot bani din buzunar pentru standurile lor de la tîrgurile de carte. Pentru ei e o chestie de orgoliu, care li se trage din anii 90, cînd hîrtia era ieftină și nici cărțile nu costau mult. Din nefericire pentru ei, încă n-au învățat că a fi editor nu ține doar de avînt și de titlul de pe cartea de vizită, ci că asta e o meserie grea, în care mai greșesc pînă și cei mai experimentați. Mai ales că în anii în care cititorul stă prost cu banii, chiar și marile edituri se resimt: au vînzări mai mici, chiar dacă sînt luate cu asalt de vizitatori.

N-aș zice că regret văzînd cum de la un la altul scade numărul editurilor ținute în viață doar de orgoliul proprietarilor lor. Ceea ce a început să mă sperie e că și editurile mari și cele măricele se descurcă din ce în ce mai greu, chiar dacă, oficial, am ieșit din criză. În 2009, un scriitor  îmi spunea, optimist, că dacă a venit criza, lumea se va întoarce la cărți, ca pe vremea lui Ceaușescu, în ultimii săi ani de domnie. Nu s-a întîmplat așa.

Cărțile au fost printre primele tăiate de pe lista de cheltuieli a concetățenilor noștri, deși, dacă mai țineți minte, atunci se vorbea că ar fi trebuit luate măsuri de protecție culturală împotriva efectelor crizei. Acum, au apărut promisiunile că TVA va scădea la carte de la 9 la 5 la sută.

Așa să fie, dar dacă chiriile și impozitele aplicate librăriilor nu vor scădea și ele, vom rămîne în același cerc vicios care a dus la dispariția librăriilor din orașele mici, unde mai poți cumpăra cărți doar pe la papetării, care, și ele, de-abia își mai duc zilele. Efectul general va fi că într-o țară din Uniunea Europeană, cartea va ajunge, în tot mai mare măsură, un obiect de lux pe care mulți dintre cei care și-l pot permite nu și-l doresc, iar cei care și-l doresc nu și-l pot permite.   

Cristian Teodorescu 

Inline image 3Inline image 2

Alte articole din aceeasi categorie:

Gaudeamus - La îmblînzirea mitocanului

Cu cartea în vacanță, ca în parabola semănătorului

Vedetele lansărilor de carte

gaudeamus---la-imblinzirea-mitocanului
cu-cartea-in-vacanta-ca-in-parabola-semanatorului
vedetele-lansarilor-de-carte

Adaugă un comentariu
Încarcă alta imagine

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza