Dan II Domnul Ţării Româneşti

Publicat: 30 Septembrie 2015
dan-ii-domnul-tarii-romanesti---12-oct
trimite pe mail

Anul acesta s-au împlinit 592 de ani de la o mare victorie a oastei Ţării Româneşti împotriva armatei otomane. S-a întâmplat în bătălia de la 26 februarie 1423 undeva în zona Dunării, la un loc rămas necunoscut. Surse contemporane vorbesc de un adevărat dezastru otoman soldat cu 36000 de morţi.

Dan II Domnul Ţării Româneşti care a obţinut această strălucită izbândă este din păcate prea puţin pomenit chiar şi în manualele de istorie. Era fiul lui Dan I şi deci nepot al lui Mircea cel Bătrân.

A domnit în Ţara Românească în două rânduri, între 1422 şi 1426 şi între 1427 şi 1431.

A slujit în armata otomană până la asediul Constantinopolului din 1422, după care a reuşit să ia tronul probabil cu ajutor din Ardeal. A fost un preţuit aliat al împăratului Sigismund de Luxemburg, iar în folclorul sârbesc este supranumit „cel Viteaz”. Putem spune că Dan al II-lea a fost un  adevărat cruciat. Între camarazii săi de arme s-au numărat celebrul Pippo Spano comitele Timişoarei şi Dom Pedro de Portugalia fiul regelui Ioan I. Acest prinţ portughez care însoţit de 400 de cavaleri a ajuns la Dunăre pentru a lupta împotriva turcilor, l-a ajutat pe Dan II să reia tronul în 1427.

În 1941 Mircea Eliade pe atunci ataşat de presă pe lângă Legaţia română din Lisabona, arată într-un raport că a văzut în capitala Portugaliei un tablou reprezentându-i pe cei doi camarazi de arme: Dom Pedro şi domnul Muntean. Originalul acestui tablou se pare că se găseşte în posesia unui colecţionar din Anglia, la Pinacota din Lisabona existând o copie, după cum o alta se gpseşte în prezent la Muzeul Militar Central din Bucureşti. Dan II a murit după cum arată o cronică sârbească „în anul 6940 (1431-1432), luptându-se vitejeşte contra ismailitenilor”.

Un material de Răzvan Dolea.


Alte articole din aceeasi categorie:

Scriitorul suedez Olof von Dalin

Preacuviosul Părinte Ioan Cassianul

Scriitorul german Berthold Auerbach

scriitorul-suedez-olof-von-dalin-
preacuviosul-parinte-ioan-cassianul-
scriitorul-german-berthold-auerbach-

Adaugă un comentariu
Încarcă alta imagine

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza