Filmul „É pericoloso sporgersi“, regizat de Nae Caranfil, la Institutul Cultural Român de la Viena

Publicat: 4 August 2014
filmul-e-pericoloso-sporgersi-regizat-de-nae-caranfil-la-institutul-cultural-roman-de-la-viena
trimite pe mail

Joi, 7 august, de la ora 19.00 la sediul ICR Viena are loc proiecţia filmului „E pericoloso sporgersi” (1993) în regia lui Nae Caranfil. Filmul face parte din seria de filme reprezentative pentru cinematografia românească proiectate la sediul ICR Viena până la sfârşitul anului.

Comedia „É pericoloso sporgersi” a lansat în anul 1993 un nume nou printre realizatorii români de film şi a adus un suflu modern, plin de umor şi inventivitate. Regizorul Nae Caranfil îşi compune subiectul filmic din trei poveşti cu destine ce ajung să se întretaie. O elevă, un actor semiratat şi un recrut cu aspect ingrat jinduiesc unul după celălalt. „Film vesel despre oameni trişti care visează fără a îndrăzni să spere”, îşi descria Nae Caranfil pelicula despre trei tineri care trăiesc cu obsesia evadării din oraşul lor de provincie. Filmul este conceput în trei părţi, fiecare poveste fiind văzută din perspectiva unui personaj.

Acţiunea are loc în anul 1989 într-un oraş de la graniţa cu Iugoslavia, când o trupă de teatru vine în turneu. Cristina (Nathalie Bonifay) se visează actriţă, se îndrăgosteşte de un actor (George Alexandru), dar urmează să se căsătorească cu Horaţiu (Marius Stănescu), care îşi face stagiul în armată. Frustrările politice şi cele erotice se îmbină într-un film apreciat pentru umorul sarcastic şi pentru dezinvoltura stilului. Accentul cade mai cu seamă pe psihologia protagoniştilor.

„E pericoloso sporgersi” este primul lungmetraj al lui Nae Caranfil şi a fost recompensat cu numeroase premii printre care se numără: Premiul ACIN pentru debut şi scenariu, 1993; Marele Premiu al Festivalului de Film de la Bratislava, 1993; Premiul Criticii „Michel Perez” la Festivalul de Film de la Montpellier, 1993; Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la La Baule, 1994. Filmul a fost selecţionat în 1993 la Festivalul de la Cannes, secţiunea „Quinzaine des realisaturs”.

Filmul este subtitrat în limba engleză.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.


Alte articole din aceeasi categorie:

Teatrul Național Radiofonic la cea de a II-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale

Scriitoarea Asli Erdoğan rămâne în închisoare

A fost aleasă fotografia câștigătoare a British Wildlife Photography Awards

teatrul-national-radiofonic-la-cea-de-a-ii-a-editie-a-reuniunii-teatrelor-nationale
scriitoarea-asli-erdoan-ramane-in-inchisoare
a-fost-aleasa-fotografia-castigatoare-a-british-wildlife-photography-awards

Adaugă un comentariu
Încarcă alta imagine

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza