Florian Lungu

Publicat: 3 Iulie 2014
florian-lungu-3-iulie
trimite pe mail
Născut la Bucureşti, în 5 ianuarie 1943, Florian Lungu este muzicolog, realizator şi prezentator de emisiuni de jazz, la radio şi televiziune, pianist, aranjor şi compozitor. A studiat pianul din copilărie, îndrumat de tatăl său, Nicolae Lungu, renumit în lumea muzicală românească pentru compoziţiile sale - lucrări corale religioase - şi pentru activitatea ca dirijor al corului Patriarhiei Române.

Florian Lungu , absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu“ (1966), Secţia Compoziţie, redactor şi apoi realizator de emisiuni la Societatea Română de Radiodifuziune (din 1967), jurnalist cu peste 2000 de articole publicate, circa 6000 de emisiuni la Radio şi nenumărate note de coperte la discurile româneşti de jazz, colaborator al Televiziunii Române începând din anii ’70 (peste 1000 de emisiuni), prezentator a numeroase concerte şi festivaluri din Capitală şi din ţară, referent al unor teme de jazz susţinute în cluburi, organizator al ciclurilor de concerte „Perpetuum Jazz“, „Estival Jazz“, coorganizator al concertelor „Marele Jazz“, autor al câtorva creaţii proprii de jazz, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Florian Lungu a devenit, în anii ’90, profesor asociat de Istoria jazzului la Universitatea de Muzică din Bucuresti, apoi la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj.

“… aici, în Radio, m-am simţit ca într-o mare familie. E drept, s-a pus mereu preţ pe valoare, am avut şefi buni şi ne-am ajutat unii pe alţii, am fost ca fraţii. Mi-am petrecut în studiourile radio mai mult de jumătate din viaţă. De câte ori nu am plecat de aici la primele ore ale dimineţii... Iar acum, ca pensionar, am mai multe ore de emisie decât ca angajat. Sunt mândru de ce s-a realizat în Radio, care a fost mereu, chiar şi înainte de '90, o adevărată platformă culturală. (…) Eu aveam 500 de minute de jazz pe lună! Când veneau străinii ziceau "nu se poate, eşti nebun, atâta jazz într-o ţară comunistă?”. Plus că în studiou­rile Radio s-au imprimat foarte multe discuri de jazz şi nu numai. Acum, Radio România are şapte posturi serioase, iar Radio Cultural transmite tot timpul teatru, muzică, literatură”, povesteşte Florian Lungu.

Astăzi, 3 iulie, în cadrul Bucharest Jazz Festival, Piaţa George Enescu, cei interesaţi pot afla care este situația Cărții românești de jazz. Prezentaţi de Florian  „Moşu” Lungu, autori precum Mircea Tiberian, Marius Popp, Alex Vasiliu şi alții vor lansa noi  titluri în domeniu,  urmate de discuţii cu publicul şi sesiuni de autografe.  

Alte articole din aceeasi categorie:

GABRIEL CROITORU

GEORGE VOLCEANOV

ILONA BREZOIANU

gabriel-croitoru
george-volceanov
ilona-brezoianu

Adaugă un comentariu
Încarcă alta imagine

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza