Gaudeamus - Ambasadorii

Publicat: 1 Septembrie 2016
gaudeamus---ambasadorii
trimite pe mail

Am cunoscut, mai ales pe cînd lucram la Europa Liberă, ambasadori ai Statelor Unite și ai altor țări, cu care am stat pe îndelete de vorbă ca jurnalist. Unii mi-au plăcut mult, alții mai puțin. Dar, oricum, erau oameni cu care aveai ce vorbi. La fel cum am stat de vorbă și cu atașați „pe cultură” ai ambasadelor. In categoria ambasadorilor culturali îi pun pe șefii institutelor culturale trimiși la noi în țară.  Pînă în 1989, singurul ambasador pe care l-am cunoscut a fost ministrul Olandei în România. Am mai cunoscut-o pe atunci și pe atașata culturală a Statelor Unite, mai exact cînd ar fi trebuit să mă duc cu o bursă Iowa în America și pînă la urmă n-am primit pașaport. Nu mi s-a părut oportun pentru interesele țării să dau rapoarte la Securitate după aceste întîlniri.

Mai nou, văd ambasadori pe la ceremonii oficiale. Nu simt nevoia să vorbesc cu ei, dar sînt atent la declarațiile lor pentru uzul României.  De aceea cred că, apropo de toată neliniștea stîrnită de declarațiile ambasadorului american la Chișinău, despre Moldova și despre România, Excelenței Sale, care a stat mulți ani la Moscova, de unde a plecat cu anumite informații, nu i s-a spus, formal sau informal, la Chișinău, cum stă treaba cu Basarabia și din punctul românesc de vedere.

Dacă luăm în calcul toată vînzoleala politică din Republica Moldova a ultimilor ani, dintre politicienii unioniști nu prea avea cine să-l brifeze pe ambasadorul american asupra istoriei, limbii și culturii de acolo. În schimb, se pare că au făcut-o politicienii filoruși. A fost însă invitat vreodată ambasadorul american la festivalurile literare sau la tîrgurile de carte româno-române de la Chișinău? De chestia asta ar fi trebuit să se ocupe Ministerul de Externe de la Chișinău, dar ar fi fost excelent dacă Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova și Uniunea Scriitorilr din București, nu mai vorbesc de filiala ICR de la Chișinău, i-ar fi adresat ambasadorului american invitații de participare.

 Dar după înterviul prin care ambasadorul Statelor Unite a dovedit că știe istoria Republicii Moldova numai din surse rusofile care proclamă existența limbii moldovenești și statutul gubernial al Basarabiei, s-a dus măcar acum cineva să discute cu E.S., ca să-l lămurească? 

Cristian Teodorescu


Alte articole din aceeasi categorie:

Gaudeamus - Cum ne întoarcem la carte, 2

Gaudeamus - Cum ne întoarcem la carte, 1

Manifestarea de la Cașin- prilej de trezie

gaudeamus---cum-ne-intoarcem-la-carte-2
gaudeamus---cum-ne-intoarcem-la-carte-1
manifestarea-de-la-casin--prilej-de-trezie

Adaugă un comentariu
Încarcă alta imagine

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza