George Washington

Publicat: 14 Iulie 2015
george-washington---7-septembrie
trimite pe mail

La  22 februarie 1732 la ora 10 dimineaţa s-a născut la Bridge’s Creek în Virginia, generalul şi omul politic american George Washington. Era al cincilea copil şi al patrulea băiat al lui Augustin Washington proprietar de terenuri în patru comitate şi deţinător a 10% din acţiunile societăţii miniere şi metalurgice „Principio” din Maryland. Mama sa, Mary Ball era descendenta unei respectabile familii de emigranţi.

După ce urmează şcoala din localitatea natală, George Washington desfăşoară o activitate de inginer cadastral fiind numit în 1752 de către guvernatorul Dinwiddie „adjutant” al unui district din Virginia.

Şi-a valorificat aptitudinile militare în luptele dintre Marea Britanie şi Franţa, pentru stăpânirea văii fluviului Ohio şi a Canadei (1750-1763).

În 1758 deşi era în posesia gradului onorific de general-maior, din cauza unor neînţelegeri cu superiorii săi ierarhici Washington s-a întors la viaţa civilă.

Cu timpul avea să devină unul dintre conducătorii mişcării de rezistenţă a coloniştilor nord-americani, îndreptată împotriva arbitrariului şi practicilor abuzive ale regelui George III al Angliei.

Delegat la primul Congres continental în 1774, Washington a pledat pentru dobândirea unei largi autonomii administrative economice şi politice pentru coloniile nord-americane. El spunea: „Un simţ înnăscut al libertăţii mă avertizează de la început că măsurile luate în considerare, de câtva timp de cabinet, pe care acesta încearcă acum să le impună prin violenţă, sunt împotriva tuturor principiilor de drept natural”.

În 1775 Washington primeşte comanda armatei insurgenţilor, pe care prin curajul şi tenacitatea sa, precum şi prin calităţile sale militare, o va transforma cu timpul într-o armată redutabilă.

După o evoluţie cu rezultate schimbătoare, în 1780 Washington, printr-o modificare generală a rezervelor a angajat viguroase acţiuni contraofensive. După ce generalii Greene şi La Fayette au încercuit cele mai importante garnizoane inamice din Carolina şi Virginia, Washington şi generalul conte de Rochambeau, comandantul corpului expediţionar francez, au ocupat Philadelphia. Apoi l-au silit pe generalul lord Cornwallis să capituleze la Yorktown pe 19 octombrie 1781.

După semnarea tratatului de pace de la Versailles la 20 ianuarie 1783 şi recunoaşterea independenţei coloniilor nord-americane de către Marea Britanie, generalul George Washington se retrage din armată la 23 decembrie 1783.

Reintrat în viaţa politică participă la Convenţia de la Philadelphia din 1787 şi semnează Constituţia SUA.

În 1789 este ales primul preşedinte al SUA, fiind reales în 1792.

Un alt preşedinte american Woodrow Wilson, în lucrarea sa intitulată „George Washington – fondatorul Statelor Unite” descrie astfel drumul generalului de la Mount-Vernon la New-York în aprilie 1789.

„Nici un rege, pe vremea când aceştia erau veneraţi ca zeii, n-ar fi cutezat să nădăjduiască la o primire atât de entuziastă ca aceea făcută acestui modest cetăţean, când el îşi asumă funcţiile de care se temuse atât a le accepta. Pretutindeni, dealungul etapelor călătoriei sale, se organizează serbări şi parade militare; oamenii veneau din toate colţurile, nu ca nişte simpli curioşi, ci ca spectatori pasionaţi. Nu numărul, ci atitudinea lor inspiră eroului nostru, sentimentul nou al răspunderii sale. Privirile lor adânci, strigătele lor de bun sosit, bucuria lor sinceră de a ştii frâiele puterii în mâinile unui om în care aveau atâta încredere, toate acestea îi mânau încă şi mai mult sentimentul responsabilităţii”.

George Washington, cel care după afirmaţia generalului Robert Lee a fost „primul în pace şi primul în mâinile concetăţenilor”, a murit la Mount-Vernon la 14 decembrie 1799 în vârstă de 67 de ani.

„Scrierile” generalului Washington au fost publicate în mai multe volume între 1931 şi 1944.

Un material de Răzvan Dolea.


Alte articole din aceeasi categorie:

Scriitorul suedez Olof von Dalin

Preacuviosul Părinte Ioan Cassianul

Scriitorul german Berthold Auerbach

scriitorul-suedez-olof-von-dalin-
preacuviosul-parinte-ioan-cassianul-
scriitorul-german-berthold-auerbach-

Adaugă un comentariu
Încarcă alta imagine

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza