Henry Cavendish

Publicat: 14 Iulie 2015
henry-cavendish-
trimite pe mail

Marele fizician şi chimist englez Henry Cavendish s-a născut la Nisa la 10 octombrie 1731, fiind fiul cel mai mare al lordului Charles Cavendish, fratele celui de-al 3-lea duce de Devonshire.

Şi-a început studiile la colegiul Hackney în 1742, iar între 1749 şi 1753, a studiat la Universitatea Cambridge, fără a urmării obţinerea vreunui titlu universitar.

În anii următori se află împreună cu fratele său Frederic la Paris, unde aprofundează studiile  de matematică şi fizică. Până la vârsta de 42 de ani Henry Cavendish, a trăit dintr-o rentă modestă, însă în 1773 moşteneşte de la unchiul său, lordul George Cavendish o avere de 120000 de lire sterline, devenind unul dintre cei mai bogaţi oameni ai timpului.

Viaţa nu i s-a modificat însă spectaculor, ocupaţia sa preferată rămânând cercetările ştiinţifice.

Încă din 1766 a făcut prima comunicare la Societatea Regală de Ştiinţe din Londra, sub titlul: „Experienţe asupra aerului atmosferic”. Prin aceasta se demonstra existenţa hidrogenului, prevăzută de Paracelsus; acum gazul fiind izolat şi studiat.

În anii 1784-1785, Henry Cavendish publică două memorii cu titlul „Experienţe asupra aerului”, în care anunţă marea descoperire a compoziţiei apei şi a compoziţiei acidului nitric. Deasemenea sunt prezentate observaţii care peste un secol vor conduce la descoperirea argonului.

Lucrările sale referitoare la electricitate, de o excepâională importanţă, vor fi publicate la aproape 70 de ani după moarte în 1879, de către Maxwell, sub titlul „Cercetări asupra electricităţii”. Prin acestea Cavendish, a anticipat cercetările lui Coulomb, Faraday şi ale altor savanţi.

Dintre lucrările mai puţin cunoscute ale lui Henry Cavendish se cuvin amintite măcar două:

          - „Încercare de explicare a efectelor peştelui-torpilă”

Şi

          - „Încercare de explicare a câtorva din principalele fenomene electrice petrecute în mediul unui fluid elastic”.

Tot din Cavendish i se datorează şi tentativa de a determina o densitate medie a pământului.

Henry Cavendish a fost un om prea puţin sociabil, chiar un singuratic. Timiditatea sa a rămas proverbială.

Spre exemplu servitorilor săi le era interzis să apară în prezenţa sa, ordinele urmând să le citească scrise de stăpân cu creta pe o tablă. Realitatea este că Henry Cavendish a fost complexat toată viaţa de un defect de vorbire, care îl făcea să se bâlbâie. Aşa se explică, se pare, şi faptul că nu a fost căsătorit niciodată.

Henry Cavendish, a murit la Clapham la 24 februarie 1810. A fost îngropat la Derby în cavoul familiei sale, unde a fost ridicat şi un monument în memoria sa. Numele său este deasemenea amintit şi prin Laboratorul de fizică „Cavendish”, constuit la Universitatea Cambridge, de al 7-lea duce de Devonshire.

Un material de Răzvan Dolea.


Alte articole din aceeasi categorie:

Scriitorul suedez Olof von Dalin

Preacuviosul Părinte Ioan Cassianul

Scriitorul german Berthold Auerbach

scriitorul-suedez-olof-von-dalin-
preacuviosul-parinte-ioan-cassianul-
scriitorul-german-berthold-auerbach-

Adaugă un comentariu
Încarcă alta imagine

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza