Lucian Pintilie

Publicat: 9 Martie 2015
lucian-pintilie-12-martie
trimite pe mail
Lucian Pintilie este regizor de teatru și film. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra, printre care se pot enumera câteva spectacole antologice: Copiii soarelui, Proștii sub clar de lună, Cezar şi Cleopatra, Biedermann şi incendiatorii , Inima mea e pe înălțimi, D'ale carnavalului, Livada cu vişini , Revizorul , precum şi două filme de lung metraj: Duminica la ora 6 şi Reconstituirea.

A continuat în străinătate seria spectacolelor de teatru montate pe câteva din scenele importante ale lumii. Dintre aceste montări amintim doar câteva: Théâtre National de Chaillot din Paris: Turandot, Théâtre de la Ville din Paris: Pescărușul, Biedermann și incendiatorii , Jacques sau Supunerea şi Viitorul e în ouă , Cei din urmă , Trei surori , Raţa sălbatică, Azilul de noapte , Arden din Kent , Astă seară se improvizează, Trebuie să trecem prin nori , Dansul morții; Guthrie Theater din Minneapolis, Arena Stage din Washington, etc.

În paralel cu activitatea de regizor de teatru, a montat și spectacole de operă: Festivalul de la Avignon: Orestia; Festivalul de la Aix-en-Provence: Flautul fermecat ( spectacol reluat la Opera din Lyon, Opera din Nisa, Teatro Reggio din Torino); Welsh National Opera din Cardiff: Rigoletto, Carmen ( spectacol reluat la Opera din Vancouver).

În 1973 a realizat la Televiziunea iugoslavă filmul Salonul nr. 6 după nuvela omonimă a lui Cehov. În 1979 a filmat în România De ce trag clopotele, Mitică? după un scenariu propriu pornind de la piesa D'ale carnavalului.

În 1998 obține premiul juriului la Festivalul de Film de la Veneția pentru coproducția franco-română Terminus paradis.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” şi Premiul Gopo pentru întreaga operă.

A publicat volumul Patru scenarii, care conține scenariile Colonia penitenciară (după Franz Kafka), Duelul (după A.P. Cehov), Balanța (ecranizat), și De ce bat clopotele, Mitică? (după D-ale carnavalului, de I.L. Caragiale, ecranizat), volumul autobiografic Bric-a-brac, urmat de volumele Pompa cu morfină şi Capul de zimbru (scenariu după V. Voiculescu).

Filmul O vară de neuitat a fost nominalizat pentru premiul Palme d'Or la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes în anul 1994, iar în 1995 a câştigat premiul UCIN (Uniunea Cineaştilor din România) pentru scenografie.

La Institutul Cultural Român de la Viena, de la ora 19.00, va avea loc proiecţia filmului O vară de neuitat (1994) în regia lui Lucian Pintilie. Evenimentul de la sediul ICR Viena se înscrie în programul RKi Wien – Rumänisches Kino in Wien, care prezintă periodic producţii cinematografice româneşti.

Pentru profesionalismul de care dă dovadă la fiecare montare, Radio România Cultural îl declară pe regizorul Lucian Pintilie - OMUL ZILEI.

Alte articole din aceeasi categorie:

GABRIEL CROITORU

GEORGE VOLCEANOV

ILONA BREZOIANU

gabriel-croitoru
george-volceanov
ilona-brezoianu

Adaugă un comentariu
Încarcă alta imagine

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza