NICOLAE MANOLESCU

Publicat: 13 Noiembrie 2015
nicolae-manolescu-18-nov
trimite pe mail
Critic şi istoric literar, eseist, editorialist, jurnalist, politician, profesor universitar, Nicolae Manolescu s-a născut la 27 noiembrie 1939, la Râmnicu Vâlcea. Este membru corespondent al Academiei Române din 1997, membru titular al Academiei Române din 28 martie 2013, ambasador al României la UNESCO şi preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (pentru al doilea mandat). Manolescu este considerat, în general, ca unul dintre cei mai importanţi critici literari români din ultimele decenii.

Una dintre cărţile sale fundamentale este Istoria critică a literaturii române, apărută în 2008 într-o ediţie definitivă. Este, de asemenea, directorul revistei România literară. În luna decembrie 2011, Senatul Universităţii din Bucureşti l-a declarat Profesor emerit. Administraţia prezidenţială l-a decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincţie a statului român.

În 1956 Nicolae Manolescu a absolvit studii la gimnaziul şi liceul la Sibiu. În 1962 devine licenţiat al Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti. În 1974 obţine titlul de Doctor în Litere cu teza Opera lui Titu Maiorescu la Universitatea din Bucureşti. Teza de doctorat a stat la baza cărţii sale Contradicţia lui Maiorescu, o incursiune critică, un eseu biografic şi psihanalitic, un exerciţiu de hermeneutică necesar, întrucât studiile despre Maiorescu sufereau de politizarea excesivă.

Carieră didactică universitară la Catedra de literatură română a Facultăţii de Filologie din Bucureşti începută în 1963, este numit profesor titular în 1990. Debutează cu cronica literară în Gazeta literară, acceptând întocmai clişeele dogmatismului realist-socialist, potrivit analizei lui Marian Niţescu. Devine apoi cronicar literar al României Literare vreme de treizeci de ani, o bună parte din timp sub conducerea lui George Ivaşcu. A coordonat lucrările Cenaclului de luni, la care au debutat majoritatea poeţilor optzecişti până la desfiinţarea acestuia, din raţiuni politice. Din 1990 devine director şi editorialist al revistei România Literară. Cronicar al revistei Contemporanul din 1962 până în 1972. Cronicar al revistei România literară din 1972 până în 1989. A debutat editorial cu volumul Lecturi infidele în anul 1966. În anul 2008 a publicat Istoria critică a literaturii române, care poartă subtitlul 5 secole de literatură , în care a continuat eforturile de canonizare, cea de-a doua istorie a literaturii române de la origini pînă în zilele noastre, prima fiind cea scrisă de G. Călinescu.

Nicolae Manolescu a publicat peste 40 de volume dintre care se pot aminti cele care sunt considerate cele mai importante: Literatura română de azi, 1944–1964 (1965) , Lecturi infidele (1966) , Metamorfozele poeziei, Poezia românp modernp de la G. Bacovia la Emil Botta (1968) , Contradicţia lui Maiorescu (1970) , Teme (7 vol., 1971–1988), Introducere în opera lui Alexandru Odobescu, Sadoveanu sau utopia cărţii (1976) , Arca lui Noe (3 vol., 1980–1983), Despre poezie (1987) , Istoria critică a literaturii române (vol. 1,1990), Dreptul la normalitate: Discursul politic şi realitatea (1991), coautor la manualele de limba şi literatura română pentru clasele a IX-a (1977) şi a XII-a (1979).

Astăzi de la ora 16.00 la standul Institutului Cultural Român, Târgul Gaudeamus, are loc dezbaterea „A da drumul gurii, sau a-i pune pază?”. Invitaţi: Nicolae Manolescu, Mihai Zamfir, Adrian Mihalache.

Pentru spiritul său şi pentru importanţa operei sale, Radio România Cultural îl declară pe criticul şi istoricul literar Nicolae Manolescu – OMUL ZILEI.

Alte articole din aceeasi categorie:

GABRIEL CROITORU

GEORGE VOLCEANOV

ILONA BREZOIANU

gabriel-croitoru
george-volceanov
ilona-brezoianu

Adaugă un comentariu
Încarcă alta imagine

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza