Planeta Radio - Planeta Radio - Bruxelles Connection luna februarie 2015

Publicat: 2 Februarie 2015

trimite pe mailLuni, 23 februarie 2015Luni, 16 februarie 2015


Luni, 9 februarie 2015


Luni, 2 februarie 2015

Vârsta medie la care este folosit pentru prima dată Internetul este într-o continuă scădere - 7,5 ani în grupa de vârstă 9 - 10 ani, față de 10,5 ani pentru adolescenți”, arată un raport al proiectului european Net Children Go Mobile, raport intitulat "Accesul la internetul mobil și utilizarea acestuia de către copiii europeni", dat publicității la sfîrșitul anului trecut și care investighează cum, unde, la ce vârstă copiii intră pe internet și ce fel de activități au în acest mediu.

Acelați raport arată însă și că, în general, există ”o lipsă de educație privind siguranța pe internet, care determină, la rândul ei o slabă conștientizare, atât din partea copiilor cât și a părinților, cu privire la eventualele riscuri ale internetului”, chiar dacă, așa cum reiese din același raport, față de țările europene participante la proiect - Danemarca, Italia, Marea Britanie, Irlanda și Portugalia -, copiii din România sunt ”mult în urma copiilor” din aceste țări ”în ceea ce privește utilizarea zilnică a internetului mobil”.

Pe de altă parte, ”să folosești media digitale cu ușurință nu înseamnă că știi să le folosești bine.”, avertizează experții MEDIAWISE Society, organizație non-guvernamentală care promovează, printre altele, nevoia de înțelegere a media - digitale, inclusiv - și a felului în care sunt folosite astăzi. Și asta, pentru că ”să știi să folosești aparatele digitale și sistemele de operare ale calculatorului, tabletei, smartphone-ului etc. și să poți accesa Internetul, (...) să înveți să scrii texte, să faci fotografii și materiale video cu ajutorul mediilor digitale (...) și (...) nu în ultimul rând, să știi să te descurci în situații de risc în mediul online (hărțuire online, instigare la ură etc.) ca să te poți bucura de oportunitățile pe care Internetul și media digitale le oferă” înseamnă să ai ”competențe digitale - în engleză, digital literacy” (http://mediawise.ro/competentele-digitale-mai-mult-decat-tic).

Așadar, educație in media digitală și competențe digitale - două fațete ale aceleiași realități: cea digitală. Cât de educați și cât de competenți suntem în mediul digital?

Discutăm în ediția de astăzi a emisiunii cu Anca Velicu, dr. in sociologie, cercetător la Institutul de Sociologie al Academiei Române și responsabila pentru România a proiectului Net Children Go Mobile și cu Nicoleta Fotiade, Președinte MEDIAWISE Society.

Redactor Corina Negrea

sursa foto http://mediawise.ro/activities/


Alte articole din aceeasi categorie:

Minimegastar luna septembrie 2015

Espresso de week-end de vacanta luna septembrie 2015

Polemici elementare luna septembrie 2015

minimegastar-luna-septembrie-2015
espresso-de-week-end-de-vacanta-luna-septembrie-2015
polemici-elementare-luna-septembrie-2015

Adaugă un comentariu
Încarcă alta imagine

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza