SANDA MANU

Publicat: 25 August 2016
sanda-manu-5-sept
trimite pe mail
Sanda Manu a absolvit Facultatea de Regie a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în anul 1956. Biografia sa însumează peste o sută de spectacole de teatru şi televiziune, în ţară şi peste hotare. Producţii remarcabile din marele repertoriu naţional şi universal, ce au făcut istorie, multe dintre ele încununate cu prestigioase distincţii.

După cum mărturiseşte însă, adevărata sa vocaţie a fost pedagogia: Cred că educaţia este cel mai important lucru, acolo e viitorul. Încă din anul absolvirii, activitatea teatrală a fost permanent dublată de cea didactică, la Catedra de Arta Actorului a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică IATC (ATF / UATC / UNATC) “I.L. Caragiale”, apoi la Facultatea de Teatru a Universităţii “Spiru Haret” din Bucureşti.

În anul 1993, la prima ediţie a Galei Premiilor UNITER (pentru stagiunea teatrală 1991/1992), i se acordă Premiul de Excelenţă pentru pedagogie artistică, iar în 2008 – Premiul pentru întreaga activitate în domeniul regiei.

Este distinsă de Preşedinţia României cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler (2000), iar în 2009, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale” îi acordă titlul de Doctor Honoris Causa, în cadrul unui eveniment pe cât de distins academic, pe atât de emoţionant.

Teatrul i-a dat Sandei Manu ştiinţă, temeinicie, experienţă artistică; studenţii i-au dăruit prospeţime, provocare, inspiraţie pentru noi metode pedagogice; iar familia – iubire,stabilitate şi înţelegere. Poartă o tandră recunoştinţă celor doi mari artişti pe care i-a avut alături: tatăl Ion Manu, o legendă a teatrului românesc, şi soţul Ştefan Tapalagă. Şi mărturiseşte că tot datorită familiei a ajuns să fie atrasă de muzică şi, mai târziu, să prefere musicalul în cariera regizorală şi pedagogică.

Regizorul și profesorul universitar Sanda Manu, actrița Dorina Chiriac și regizorii Andrei și Andreea Grosu fac parte din juriul Galei Tânărului Actor - HOP, care va avea loc, în perioada 5 - 8 septembrie, la Vox Maris Costinești.

Pentru cariera sa impresionantă, pentru ceea ce reprezintă în istoria teatrului românesc, Radio România Cultural o declară pe Sanda Manu – OMUL ZILEI.

Alte articole din aceeasi categorie:

GABRIEL CROITORU

GEORGE VOLCEANOV

ILONA BREZOIANU

gabriel-croitoru
george-volceanov
ilona-brezoianu

Adaugă un comentariu
Încarcă alta imagine

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza