Scriitorul englez Thomas D’Urfey

Publicat: 30 Septembrie 2015
scriitorul-englez-thomas-durfey---9-oct
trimite pe mail

Se născuse în 1653 la Exeter în Devonshire, provenind dintr-o familie de protestanţi francezi, refugiaţi în Anglia în 1628, după asediul cetăţii La Rochelle. Era totodată nepotul lui Honore d’Urfe, autorul celebrului  roman pastoral „Astra” publicat în 5 părţi între 1607 şi 1628 şi care a marcat literatura vrecului al XVII-lea prin gustul pentru preţiozitate în analiza sentimentelor.

Thomas D’Urfey a făcut o vreme studii de drept, pe care le-a abandonat însă tocmai când trebuia să obţină licenţa de avocat, pentru a se consacra literaturii.

Înzestrat cu o inteligenţă deosebită, se face remarcat rapid la Curtea Angliei, compunând balete, sonete, ode şi cântece, cam „deochiate”, dar caracteristice pentru libertatea moravurilor care domnea în Anglia în perioada Restauraţiei.

Aceste opere vor fi reuşite în 6 volume, abia spre sfârşitul vieţii lui D’Urfey în anii 1719 – 1720. Titlul este mai mult decât sugestiv: „Un antidot contra melancoliei preparat în pastile !”

Thomas D’Urfey, a scris şi mai multe romane, cel mai cunoscut fiind „Istoria comică a lui Don Quijote”, apărut în 3 volume între 1694 şi 1696.

Succesul cel mare l-a raportat însă în teatru, unde debutează în 1676 cu piesa „Asediul Memphisului”, care s-a bucurat de o strălucită primire, încă de la premiera desfăşurată la „Teatrul Regelui”.

A scris peste 30 de piese, în care se remarcă la fel ca în poezia sa, predilecţia lui D’Urfey pentru replicile îndrăzneţe şi situaţiile indecente. Dintre aceste realizări dramatice, cea care a rezistat mai bine trecerii timpului este piesa „Surorile intrigante” scrisă în 1676.

D’Urfey a fost prieten cu cea mai mare parte dintre literaţii epocii sale, precum şi cu compozitorul Henry Purcell. Stilul său, care nu este în fond mai licenţios decât acela a lui John Dryden spre exemplu, a fost până la urmă un gen de amuzament oficial la Curtea lui Carol II, a lui William III şi a reginei Anna.

Cu toate acestea Thomas D’Urfey a murit pe 26 februarie 1723, aproape uitat şi la limita sărăciei.

Şi dacă i s-a făcut o înmormântare decentă la Biserica St.James din Piccadilly, asta s-a datorat generozităţii contelui de Dorset. 

Un material de Răzvan Dolea.


Alte articole din aceeasi categorie:

Scriitorul suedez Olof von Dalin

Preacuviosul Părinte Ioan Cassianul

Scriitorul german Berthold Auerbach

scriitorul-suedez-olof-von-dalin-
preacuviosul-parinte-ioan-cassianul-
scriitorul-german-berthold-auerbach-

Adaugă un comentariu
Încarcă alta imagine

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza