Scriitorul german Berthold Auerbach

Publicat: 30 Septembrie 2015
scriitorul-german-berthold-auerbach---16-oct
trimite pe mail

La 28 februarie1812 s-a născut la Nordstetten pe râul Neckar, scriitorul german Berthold Auerbach.

Făcea parte dintr-o familie de evrei săraci. A făcut studii clasice la Karlsruhe şi apoi de teologie ebraică pentru a ajunge rabin. Mai târziu Auerbach a urmat studii de filosofie la Universităţile din Tubingen şi Heidelberg.

Atins de ideile liberale, a fost arestat în 1837, petrecând două luni în închisoare. Dealtfel primele sale opere se dovedesc a fi influenţate de mişcarea politică şi literară cunoscută sub numele de „Tânăra Germanie”. Aici se înscriu lucrările:

          - „Spinoza”, o biografie romanţată a marelui filosof, din opera căruia, Auerbach a tradus o bună parte;

          - şi romanul istoric „Poet şi negustor”, cu referire la epoca lui Mose Mendelssohn.

Din cauza originii sale evocieşti, impunerea lui Auerbach în mediile literare şi în atenţia publicului, s-a făcut cu destulă dificultate. La această realitate s-a adăugat şi dureroasa criză morală prin care a trecut scriitorul în momentul în care s-a hotărât să se consacre literelor, renunţând la cariera de rabin.

Renumele său ca scriitor este legat de „Poveştile populare din Pădurea Neagră”, o culegere de nuvele de o simplitate căutată, atinsă chiar de preţiozitate. Auerbach va reveni până spre sfârşitul vieţii asupra personajelor din Pădurea Neagră, „Poveştile” cunoscând trei ediţii în 1846, 1858 şi 1876.

Auerbach a locuit o perioadă la Dresda şi apoi la Berlin, pretutindeni înconjurat de stima cercurilor literare. Rupându-se de lumea sa ţărănească, a încercat să se conformeze exigenţelor spirituale ale timpului său; dar romanele din această perioadă: „Pe pisc”, „Waldfried” (3 vol. 1874) şi „Brigitta” (1880), au repezentat tot atâtea eşecuri.

Berthold Auerbach a murit la Cannes, la 8 februarie 1882, cu 20 de zile înainte de a împlini 70 de ani.

Un material de Răzvan Dolea.


Alte articole din aceeasi categorie:

Scriitorul suedez Olof von Dalin

Preacuviosul Părinte Ioan Cassianul

Dan II Domnul Ţării Româneşti

scriitorul-suedez-olof-von-dalin-
preacuviosul-parinte-ioan-cassianul-
dan-ii-domnul-tarii-romanesti-

Adaugă un comentariu
Încarcă alta imagine

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza