Scriitorul Matei Vişniec: ... vor exista întotdeauna oameni care vor avea o interpretare rigoristă a Coranului.

Publicat: 18 Noiembrie 2015
scriitorul-matei-visniec--vor-exista-intotdeauna-oameni-care-vor-avea-o-interpretare-rigorista-a-coranului-
trimite pe mail

Scriitorul Matei Vişniec: Până când intelectualii musulmani, intelectualii din zona Islamului nu se vor mobiliza pentru a da ei tonul acestei revoluţii în gândire, vor exista întotdeauna oameni care vor avea o interpretare rigoristă a Coranului. 

După o noapte de coşmar a urmat o zi mai tristă, o zi cu mai puţină lume pe stradă, cu multe magazine închise.De altfel, a fost şi decizia autorităţilor ca multe instituţii să rămână închise, universităţi; şcoala aici este şi sâmbăta. Au fost închise probabil unele muzee, locuri în care oamenii merg să se distreze cum este Parcul Disney, ş.a.m.d.

De altfel, mulţi cred că nici nu au avut prea mare dorinţa de a umbla pe străzi pentru că încă pe la ora 1-2 noaptea nu se ştia câţi terorişti mai sunt în libertate sau care mai circulă prin Paris în maşini sau ce complicităţi mai există. Acum lucrurile s-au mai liniştit, cel puţin autorităţile  franceze au dat cifre precise: ştim că au fost 8 jihadişti bine pregătiţi. Aflăm cu stupoare că unul dintre ei a fost identificat, unul dintre cei patru care au acţionat la sala de spectacole Bataclan şi s-ar părea că este un francez, ceea ce nu ar trebui să ne mire pentru că există această situaţie absolut paradoxală: Franţa, din păcate în ultimii 20 de ani (sau în ultimii 10 ani) produce şi jihadism în sensul că sunt copii, oameni care se nasc aici care au cetăţenie franceză din familii uneori de cultură musulmană (alteori nu) şi care, iată, în loc să fie inspiraţi de şcoala republicană şi de valorile franceze sunt inspiraţi de cea mai întunecată doctrină care face ravagii în acest moment.     

Este o întrebare la care nimeni nu are încă un răspuns clar. Spuneam cum au reacţionat autorităţile franceze: au spus „suntem în război” iar François Hollande a folosit şi această formulă, sintagmă „suntem în război cu armata jihadistă”. Deci există o armată jihadistă care a ameninţat Franţa.

Revenind la aceşti tineri care pleacă, de altfel unii foarte numeroşi se duc prin Siria sau în Irak, unii revin; sigur că ei sunt fiii pierduţi ai Republicii. Dar Republica Franceză a pierdut teritoriul cotidian, a pierdut teritoriul - şcoala, a pierdut (ştiu eu) lupta de idei. În acelaşi timp, se întâmplă ceva oarecum insuportabil pentru cei care iubesc Franţa şi anume această revoluţie a Islamului trebuie făcută din interior. Degeaba vorbesc francezii...intelectualii, ştiu eu, că e nevoie de o reformă a lecturii Coranului. Până când intelectualii musulmani, intelectualii din zona Islamului nu se vor mobiliza pentru a da ei tonul acestei revoluţii în gândire vor exista întotdeauna oameni care vor avea o interpretare rigoristă a Coranului  şi vor dori să creeze acest califat suprem pe pământ, care este o formă de fascism, care  bate la porţile Europei şi loveşte în Europa.

E o luptă între două ideologii în acest moment. Dezbaterile sunt foarte interesante în acest moment în Franţa despre ceea ce trebuie făcut în continuare, despre ceea ce trebuie să facă Europa şi Occidentul. O victorie doar militară asupra organizaţiei Statului Islamic şi a jihadismului este imposibilă până când victoria nu va fi şi una didactică, pedagogică la nivelul ideilor şi la nivel mediatic.

Bineînţeles, presupunând că Franţa şi-ar apăra mai bine valorile şi măsuri importante ar fi luate astăzi, probabil că efectele ar fi vizibile peste 10-15 ani. Sunt cel puţin 20 de ani de când eu sunt în Franţa, în orice caz de 27 de ani (când am ajuns în Franţa) se vorbea despre eşecurile integrării. Mai târziu a început să se vorbească efectiv despre eşecul integrării şi faptul că Franţa a pierdut teritorii, că nu mai controlează zonele suburbane, nu mai controlează uman vorbind formarea acestor tineri. Că imamii (unii dintre ei) sunt mai puternici decât şcoala franceză ş.a.m.d.

Problemele sunt gigantice şi ele nu vor fi rezolvate foarte repede iar situaţii de genul acesta (cum au fost atacurile) riscă să provoace şi mai multe tensiuni, şi mai multe resentimente. În acelaşi timp, este limpede că avem în faţă un şoc;  nu un şoc de civilizaţii, pentru că pentru un şoc de civilizaţii avem nevoie de două civilizaţii. Este un şoc între o formă de barbarie şi civilizaţia pe care o cunoaştem. Şi victoria nu se anunţă nici pentru mâine, nici pentru anul viitor. E un război care va dura foarte mult. Un specialist spunea lucruri interesante la televiziunea franceză în cursul dimineţii: este mult mai uşor să bombardezi diverse poziţii şi jihadişti în Siria decât să creezi un sistem de informaţii eficient ca să dejoci atentate.

Europa mai are ceva de făcut: ea trebuie să-şi creeze o apărare comună şi un sistem comun de colectare de informaţii, servicii comune de reacţie rapidă. Pentru că Europa a fost în ultimii  10 - 20 de ani aspirată de această construcţie europeană şi de ideea că bunăstarea se instalează şi că nu mai are nevoie de o apărare a ei. Ori acum această doctrină se răzbună;  faptul că europenii i-au lăsat doar pe americani să le asigure apărarea şi, mai ales (ştiu eu) colectarea de informaţii prin tehnici sofisticate ...de fapt se răzbună în acest moment. Pe teritoriul european sunt puţine ţările care îşi pot spune: da, avem o armată serioasă care merită acest nume. Franţa are o armată serioasă şi îşi poate permite să trimită soldaţi şi trupe de intervenţie în zonele sensibile, în zonele unde izbucnesc focare de criză; Franţa are cel puţin 4000 de militari operaţionali (în Mali, în alte zone din Africa, în Orientul apropiat) dar Marea Britanie are o armată care merită acest nume. Foarte multe ţări din Europa nu dispun efectiv de trupe capabile să reacţioneze rapid şi probabil că aceeaşi suferinţă poate fi constatată şi de partea serviciilor de colectare de informaţii. De pildă, tot aşa, nişte specialişti discutau astăzi şi repet ce spun ei „această operaţiune care a avut loc ieri seară a fost una organizată, sofisticată... aceşti oameni au fost echipaţi, informaţi... au comunicat între ei şi au comunicat cu un centru. Aceste convorbiri sau aceste moduri în care au comunicat (nu ştim cum au comunicat) dar comunicatele lor nu au fost interceptate, deci logistica a fost importantă. Au beneficiat de colaboratori, de complici, de o reţea, de un sistem” .

Este adevărat, la Charlie Hebdo au fost doar doi indivizi care au acţionat;  aici sunt opt. Acolo a fost un atac şi au urmat altele;  de data aceasta, au fost şase atacuri concertate. Este un atac fără precedent care probabil că va schimba într-un fel şi anumite mentalităţi şi va mobiliza Franţa pentru a se pune pe poziţie de luptă.

Sondajele dau câştigătoare în orice caz extrema dreaptă. Extrema dreaptă profită de această situaţie. De altfel, de foarte multă vreme extrema dreaptă are ca subiect emigraţia şi terorismul, iar de data aceasta are un teren favorabil. Există în Franţa (în Normandia) o situaţie imposibilă care, tot aşa, va fi utilizată, instrumentalizată de extrema dreaptă.Este vorba de Jungla de la Callais unde sunt adunaţi între 4500 şi 5000 de străini, de emigranţi ilegali care încearcă să treacă în Anglia. E o situaţie îngrozitoare acolo din punct de vedere uman, din punct de vedere umanitar şi faptul că statul francez nu a reuşit practic niciodată să eradicheze această adunare ilegală şi acest focar de violenţă. De asemenea, şi acest lucru este instrumentalizat de extrema dreaptă, se vorbeşte din când în când că s-ar putea ca la alegerile prezidenţiale Marine Le Pen (lidera extremei drepte) să ajungă în dulelul final, deci în turul al doilea. Sigur că în toată Europa observăm că pe acest fond mai degrabă scepticismul, populismul, extremismele, extrema dreaptă câştigă teren.     

Franţa şi Europa au multe lucruri de digerat în acest moment, deja acest război împotriva terorismului dar şi emigraţia care poate să devină un factor de destabilizare a Europei şi de tensionare în interior. Sunt lucruri care trebuiesc analizate şi, în acelaşi timp, soluţiile nu sunt pe teritoriul european. Sunt acolo de unde vin emigranţii, să nu uităm că în acest moment sunt state destabilizate, sunt state care nu mai funcţionează ca stat, cel puţin 4- 5 state care nu mai există. Totul a început în Somalia, dar Irakul nu mai există ca stat, Libia nu mai există ca stat, Yemenul, să nu mai vorbim de Siria, alte state în Africa subsahariană sunt puternic destabilizate; Mali şi alte războaie civile provoacă şi ele flux de refugiaţi. Deci    într-un fel Europa a pierdut la un moment dat viziunea globală asupra lumii. Aceasta era o zonă de impact cu Europa. Acolo Europa trebuia să aibă o politică de prevenire (aş spune) a bolilor, a crizelor. Ceea ce Europa nu reuşit să facă ea însăşi fiind absorbită de propriile sale crize. Iată-ne deci în faţa unui şantier gigantic şi nu ştim care este urgenţa numărul unu în acest moment. Probabil că (totuşi) urgenţa numărul unu este pacea în zona Orientului apropiat. 


Alte articole din aceeasi categorie:

Preşedintele Ligii Islamice şi Culturale din România şi preşedintele Centrului Cultural Islamic, Dr. Abu Al-Ula Al-Ghiti: Islamul nu este de vină.

George Gâlea: apariţia Statului Islamic şi finanţarea acestuia

Cristian Tudor Popescu- jurnalist: avem de-a face cu un al treilea Război Mondial

presedintele-ligii-islamice-si-culturale-din-romania-si-presedintele-centrului-cultural-islamic-dr-abu-al-ula-al-ghiti-islamul-nu-este-de-vina-
george-galea-aparitia-statului-islamic-si-finantarea-acestuia-
cristian-tudor-popescu--jurnalist-avem-de-a-face-cu-un-al-treilea-razboi-mondial

Adaugă un comentariu
Încarcă alta imagine

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza