Scriitorul suedez Olof von Dalin

Publicat: 30 Septembrie 2015
scriitorul-suedez-olof-von-dalin---26-oct
trimite pe mail

La 29 februarie 1708 s-a născut la Vinberg scriitorul suedez Olof von Dalin, considerat unul dintre cei mai importanţi promotori ai gândirii iluministe în Suedia.

A făcut studii la Universitatea din Lund sub îndrumarea gânditorului cartezian Rydelius şi apoi a ocupat mai multe funcţii administrative în capital Suediei, de la grefier până la bibliotecar regal.

După modelul “Spectator-ului” lui Joseph Addison, Dalin va publica între 1732 şi 1734 un săptămânal intitulat “Argus-ul suedez”. Tonul satiric şi moralizator al gazetei îi vor adduce, cu toate că articolele apăreau nesemnate, adversitatea nobilimii şi clerului. Violenţa atacurilor împotriva lui Dalin, va fi domolită însă de protecţia de care se bucura scriitorul din partea familiei regale.

Deja celebru, Dalin va domina viaţa literară a Suediei prin vasta şi variata sa creaţie, care cuprinde de la poezii ocazionale şi idile, la tragedii clasice scrise în hexametri alexandrini, cum ar fi, în 1738 “Brunhilda”, vechi subiect nordic reluat acum în forme pseudo-clasice franceze;

- apoi, poeme alegorice, tot în alexandrini, cum ar fi „Libertatea suedeză”, apărut în 1742, având ca model „Henriada” lui Voltaire.

- Dalin s-a inspirat şi din povestirile alegorice din mitologia istorică scandinavă, scriind „Armăsarul Grolee şi cavalerii săi”.

- tot lui Dalin i se datorează şi o „Istorie a Regatului Suediei”, apărută în trei părţi în 1747, 1750 şi 1760-1761.

În 1750 Olof von Dalin ajunge preceptor al prinţului moştenitor Adolf Frederik de Holstein-Gottorp, iar în 1751, la încoronarea acestuia ca rege al Suediei, este înnobilat.

În anul 1756 datorită unei satire la adresa predicatorilor, Dalin este condamnat de Dietă şi îndepărtat de la Curte.

Va reintra în graţiile regale în 1761, când nu numai că este rechemat, dar I se încredinţează şi înalta funcţie de cancelar Olof von Dalin a murit la Drottningholm lângă Stockholm la 12 august 1763, în vârstă 55 de ani.  

Un material de Răzvan Dolea.


Alte articole din aceeasi categorie:

Preacuviosul Părinte Ioan Cassianul

Scriitorul german Berthold Auerbach

Dan II Domnul Ţării Româneşti

preacuviosul-parinte-ioan-cassianul-
scriitorul-german-berthold-auerbach-
dan-ii-domnul-tarii-romanesti-

Adaugă un comentariu
Încarcă alta imagine

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza