Seara Radu Rosetti‏ la Librăria Humanitas de la Cişmigiu

Publicat: 22 Iulie 2013
seara-radu-rosetti-la-libraria-humanitas-de-la-cismigiu-
trimite pe mail
Librăria Humanitas de la Cişmigiu vă invită joi, 25 iulie, ora 19.00, la o seară Radu Rosetti prilejuită de apariţia la Editura Humanitas a volumului Amintiri - Ce am auzit de la alţii. Din copilărie. Din prima tinereţe de Radu Rosetti.
Despre volumul considerat „cea mai preţioasă memorialistică din literatura română“ (E. Lovinescu) vor vorbi Filip Lucian Iorga, Cristian Preda şi Cătălin Strat.
Lectura: Marius Manole şi Dan Rădulescu.
 
„Amintirile lui Radu Rosetti se citesc ca un roman, dar un roman adevărat“ - Neagu Djuvara
 
„În copilăria şi tinereţa mea fostu-mi-a dat să fiu încunjurat de părinţi, rude, oameni de casă, ţarani şi slugi cari trăise viaţa celor dintăi şăsăzeci de ani ai veacului şi cari, de la bătrânii lor, auzise multe despre o viaţă şi obiceiuri şi mai îndepărtate în negura timpurilor. Mulţi din ei, în primul rând tata şi mama, erau nişte povestitori neîntrecuţi: cu dor îmi aduc aminte de lungile lor povestiri în lungile sări de iarnă, la ţară.
Partea ce mi-a rămas în minte din multele lor povestiri spus-o-am şi eu treptat copiilor şi cunoştinţilor mele. Cu toţii m-au îndemnat să pun aceste amănunte ale vieţii noastre de altădată pe hârtie, ca să nu dispară fără urmă, odată cu mine.“- Radu Rosetti
 
RADU ROSETTI (1853–1926) s-a născut la Iaşi şi era coborâtor, pe linie paternă, din doi domni ai Moldovei, Antonie Ruset şi Manole Giani-Ruset, şi urmaşul unor înalţi dregători. Pe linie maternă, se trăgea din ramura moldovenească a Ghiculeştilor, fiind nepotul domnitorului Grigore Alexandru Ghica. A doua jumătate a secolului al XIX-lea, cu schimbările sale, nu mai era într-atât de prielnică pentru cariera politică şi administrativă a unui urmaş de boieri mari, care, de altfel, nici nu i s-a potrivit şi nici nu l-a atras. Avea chemare de istoric şi de scriitor şi a dovedit-o cu mai multe volume de proză, amintiri şi studii istorice.

Cititorii au pentru prima oară la îndemână seria completă a Amintirilor lui Radu Rosetti într-un singur volum, îmbogățit cu ilustrații, printre care se numără şi fotografii sau documente inedite legate de familia autorului.


Alte articole din aceeasi categorie:

Săptămâna ALTFEL În Culise

Muzeul National Cotroceni organizeaza luni, 7 aprilie, concertul prilejuit de Sfintele Pasti

Artişti români în expoziţie internaţională la Rotterdam

saptamana-altfel-in-culise
muzeul-national-cotroceni-organizeaza-luni-7-aprilie-concertul-prilejuit-de-sfintele-pasti
artisti-romani-in-expozitie-internationala-la-rotterdam

Adaugă un comentariu
Încarcă alta imagine

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza