Timpul prezent luna ianuarie 2015

Publicat: 14 Ianuarie 2015

trimite pe mailJoi, 29 ianuarie 2015 - „Reportajul a murit. Trăiască reportajul!”

Reportajul nu e specia cea mai răsfățată în ziarele românești. Ba chiar, în ultimii ani, e tot mai puțin prezent în presa mainstream. Însă începe să se reinventeze sub forma jurnalismului narativ. Despre reportajul jurnalistic și jurnalismul narativ vorbim astăzi la „Timpul prezent” cu Cristian Lupșa, editorul publicației „Decât o Revistă”, care și-a făcut un statement tocmai din promovarea poveștilor jurnalistice. Altfel spus: „Reportajul a murit. Trăiască reportajul!”


Miercuri, 28 ianuarie 2015 - REVISTA 22 IMPLINESTE 25 DE ANI


În 20 ianuarie 1990 apărea primul număr al revistei „22”, editată de Grupul pentru Dialog Social, prima asociație neguvernamentală, înființată în 31 decembrie 1989. GDS și revista pe care o editează sărbătoresc zilele acestea 25 de ani de existență. Invitații noștri la „Timpul prezent” sînt doamna Rodica Palade, care s-a aflat de la primul număr în redacția „22” și a condus revista o lungă perioadă de timp și domnul Alexandru Lăzescu, actualul redactor-șef al săptămînalului.Marti, 27 ianuarie 2015 - Perspectivele Greciei după victoria partidului radical de stînga

Care sînt perspectivele Greciei după victoria partidului radical de stînga Syriza la alegerile parlamentare de duminică, ce consecințe vor avea pentru Uniunea Europeană și statutul Greciei ca membru UE intențiile liderului Syriza, actualul prim-ministru, Alexis Tsipras, de a renegocia cu UE și FMI datoria externă a Greciei – acestea sînt temele pe care ne propunem să le discutăm astăzi la „Timpul prezent” împreună cu invitatul nostru, analistul Sorin Cucerai.


Luni, 26 ianuarie 2015

Regizorul Radu Jude vine astăzi la „Timpul prezent”. Cel mai recent lungmetraj al său, „Aferim!”, a fost selecționat în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, ce se va desfășura în perioada 5-15 februarie. De asemenea, îl vom avea invitat, prin telefon, pe Florin Lăzărescu, co-scenarist al filmului, alături de Radu Jude. „Aferim!” va intra în cinematografele din România în luna martie.Joi, 22 ianuarie 2015 - Revista „Dilema veche” sărbătorește 22 de ani

Revista „Dilema veche” sărbătorește 22 de ani. În această seară se vor acorda, pentru prima oară, premiile „Oameni cu dileme”. Redactorul-șef adjunct al publicației, Andrei Manolescu, ne va spune în direct, la „Timpul prezent”, cine sînt cei care vor primi aceste distincții.
Miercuri, 21 ianuarie 2015 - Cenzură și creație artistică la comandă


Cenzură și creație artistică la comandă, mișcările artistice de amatori, „Cîntarea României”, „Tezele din iulie” – despre toate acestea vorbim astăzi la „Timpul prezent” cu istoricul Cristian Vasile, pornind de la cel mai recent volum al său, „Viața intelectuală și artistică în primul deceniu al regimului Ceaușescu 1965-1974”, apărut la Editura Humanitas.


Marti, 20 ianuarie 2015 - Reacţii publice şi mediatice la Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”

Premiul Național „Mihai Eminescu”, acordat anul acesta pentru Opera Omnia poetului Gabriel Chifu, a stîrnit comentarii aprinse în lumea literară, culminînd cu o scrisoare, semnată de zeci de scriitori din toate generațiile, prin care se cere demisia juriului care l-a acordat. Juriului i se reproșează că „un premiu de prestigiu superlativ a revenit unui poet cel mult onorabil, în dauna unor poeți într-adevăr superlativi”. I-am invitat astăzi la „Timpul prezent” pe autorul acestei scrisori, poetul Claudiu Komartin și pe unul dintre semnatarii ei, criticul Paul Cernat. De asemenea, vom asculta declarația criticului Nicolae Manolescu, președintele juriului, vizavi de acest apel.Luni, 19 ianuarie 2015


Cum s-au integrat musulmanii din Franța și din Germania, în ce măsură contribuie la bunăstarea Europei aceste comunități, le sînt recunoscute meritele, care sînt relațiile lor cu religia, de unde vine riscul terorismului, este democrația exportabilă în țările islamice, în ce măsură Europa democratică înțelege, cunoaște și acceptă comunitățile musulmane, inclusiv din punct de vedere religios? Acestea sînt temele discuției de astăzi. Invitatele noastre la „Timpul prezent” sînt Alina Isac Alak, doctor în filosofie și Carmen Gavrilă, jurnalistă specializată în problematica spațiului Islamic.Joi, 15 ianuarie 2015 - Ce înţelegem azi prin ”cultură naţională”?


Din 2011, la iniţiativa Academiei Române, 15 ianuarie (ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu) este, prin lege, Ziua Culturii Naţionale. Ce înţelegem azi prin ”cultură naţională”, avem nevoie de această sărbătoare oficială? Cum se raportează alte naţiuni europene la cultura proprie? Cum se sărbătoreşte la noi această zi? Punem în discuţie astăzi la „Timpul prezent” ideea de „cultură naţională” împreună cu jurnalistul Mircea Vasilescu, redactor-şef al săptămînalului „Dilema veche”.


Miercuri, 14 ianuarie 2015 - Ce mai înseamnă azi în România instituția premiului literar?


Ce mai înseamnă azi în România instituția premiului literar? Valoare financiară sau valoare simbolică? În țările Europei de Vest o distincție importantă mărește spectaculos tirajul cărții premiate – situație din care au de cîștigat și autorul, și editorul, și agentul literar. Ce se întîmplă la noi cînd o carte sau un autor primește un premiu important? Din ce trăiesc scriitorii români? Despre toate acestea vorbim la „Timpul prezent” cu criticul Cosmin Ciotloș, cu o zi înainte de decernarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” de la Botoșani – considerat de breaslă cel mai important premiu de poezie de la noi.Marti, 13 ianuarie 2014 - Relația dintre artă și bani

Relația dintre artă și bani a fost mereu de actualitate. Cum se construiește cota unui artist, cît de mult spune cota unui artist despre valoarea sa, cine cîștigă financiar din artă, de ce e nevoie de finanțare publică pentru arta contemporană, ce înseamnă investiția în artă – sînt întrebări la care vor răspunde invitații noștri de astăzi, curatorul și galeristul Cosmin Năsui și artista Suzana Dan, organizatoare a Nopții Albe a Galeriilor. Miercuri, la Librăria Bastilia din București, este programată o discuție pe tema „Arta și bani”, în cadrul primei ediții a unui Atelier deschis, ce-și propune „producția de expertiză publică prin colective ad-hoc”.


Luni, 12 ianuarie 2014


Alte articole din aceeasi categorie:

Minimegastar luna septembrie 2015

Espresso de week-end de vacanta luna septembrie 2015

Polemici elementare luna septembrie 2015

minimegastar-luna-septembrie-2015
espresso-de-week-end-de-vacanta-luna-septembrie-2015
polemici-elementare-luna-septembrie-2015

Adaugă un comentariu
Încarcă alta imagine

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza